PKN
  » Algemeen » Geschiedenis 
Protestantse Gemeente Diemen
Kerkgebouw Protestantse Gemeente Diemen Kerkgebouw Protestantse Gemeente Diemen

Kerkgebouw Protestantse Gemeente Diemen

De aanbesteding voor de bouw van een nieuwe kerk voor de plaatselijke gemeente van de
Gereformeerde Kerk van Diemen vond plaats midden jaren dertig van de vorige eeuw. Tot dan toe werd gebruik gemaakt van een klein kerkgebouw in de Weesperstraat in Diemen.
 
In het najaar van 1937 kon de nieuw gebouwde kerk met 425 zitplaatsen  in gebruik worden genomen. De grond waarop de kerk is gebouwd werd welwillend ter beschikking gesteld door een Gemeentelid.
                                                                                                                 
Architect van de kerk was de bekende stadsarchitect van Amsterdam B.T. Boeyinga die later een eigen bureau had aan de Hogeweg in Watergraafsmeer en ook dit kerkgebouw optrok in de architectuurstijl  van de Amsterdamse school.                                                                                      
  
Op de werklijst uitgevoerde werken bureau Boeyinga komt dit project als 25e bouwwerk voor en daaraan vooraf gaan o.a. de wijken in Amsterdam-noord, Tuindorp Oostzaan en Tuindorp Nieuwendam, naast de kerken van Zaandijk, Bergen en IJsselmuiden. Een heel grote kerk bouwde hij in Haarlem aan de Kloppersingel, die in 2003 door brand werd verwoest. 
                                                                                                                                                
In de jaren zestig werd de kerk verbouwd en verdween de grote preekstoel en de links en rechts daarvan gesitueerde banken voor ouderlingen en diakenen. Een tweede grote verbouwing volgde in 1980. Het front met liturgisch centrum werd aan de zaalkant dichtgemaakt ten gunste van toiletgroepen en het liturgische centrum verhuisde naar de zijkant aan de Van Tienenwegkant.
 
Door het samengaan met de Hervormde Gemeente werden opnieuw plannen gesmeed voor een verbouwing, dat tot stand kon komen door verkoop van De Schuilplaats, het kerkgebouw dat door de Hervormde Gemeente in 1967 in  gebruik was genomen, ter vervanging gebouwd voor de met sloop bedreigde Oude Kerk bij de Diemerbrug. Deze oude Hervormde kerk werd begin jaren tachtig gesloopt.
 
De Bethlehemkerk kreeg na de laatste verbouwing in 2004 de naam ‘De Ontmoeting’ Een naam die werd gekozen door gemeenteleden.   
terug
 
 
 
 

Kerkdienst op de radio en internet
https://studiodmn.nl/
ook via T.V. middels Ziggokanaal 915 of KPN kanaal 1150 meer
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.